Varmepumpe - Camping og bil

Search
Go to content

Main menu:

Varmepumpe

Varmepumpe

Vores lille hus på 78 m2 bliver varmet op af en brændeovn. Det koster lidt sved en gang hvert forår, hvor der skal saves og flækkes noget træ. Regeringen truede med afgifter på træ samtidig med at vi måtte konstatere, at vores solceller det første år lavede omkring 2.500kW mere end vi forbrugte i løbet af et år.

Opslag på internettet viste, at et tons træ af den slags vi brænder af indeholder omkring 2.000kW energi - og varmepumpes virkningsgrad blev mange gange sat til 4-5 stykker.

Spørgsmålet var så om det betød at en varmepumpe der brugte 2.000Kw kunne erstatte 5 tons træ?

Jeg var lidt skeptisk overfor varmepumpers virkningsgrad, så jeg håbede på de 2.500 kW vi havde i overskud kunne erstatte 3 tons træ. Jeg ringede til nogle sælgere af varmepumper for at høre hvad de mente, - men de havde ingen anelse overhovedet.

Vi er ikke helt ny mere, så vi besluttede os for at prøve forsøget. Vi købte en ikke helt billig varmepumpe, en HE9PKE Panasonic, til 15.800 kr., det var sidste nye hype med nanoteknik - den skulle kunne slå levende baktierier i luften ihjel. Varmepumpen blev anbragt nede ved gulvet og efter lidt eksperimentering er det endt med at alle muligheder blev stillet på automatisk: Fanspeed, airswing og blæserhastighed. Vi har desuden benyttet os af den automatiske tænd-sluk funktion. Er vi hjemme, kører varmepumpen  fra kl. ca. 9.00 til 23.00 og forbruger på en sådan dag ca. 5kW med en udendørstemperatur på ca. 8 grader. Typisk ligger forbruget under 400W, men varmepumpen slår også fra en gang i mellem, når temperaturen er for høj. Den er indstillet til 21 grader.

Fordi varmepumpen er anbragt nede ved gulvet, bliver det 20-30 grader i en stor cirkel omkring blæseren - lige som omkring brændeovnen. Brændeovnen er sat på standby, i hvert fald indtil nytår, så må regneark vise hvor meget den skal bruges efter nytår.

Når man starter pumpen om morgenen med 17-18 grader i stuen, forbruges 16-1700W. Det falder så langsomt efterhånden som temperaturen stiger i stuen.

En udendørstemperatur på mellem 1 og 7 grader resulterer i et forbrug på ca. 330W i timen, resulterende i et forbrug på 4-8kW pr. dag (ca. 16 timer).

Når temperaturen falder ned under 0 grader, bliver det lige pludseligt meget dyrere at holde varmen. Men mere om det forbrug når vejret bliver lidt koldere.

En forbrugsmåler fra Conrad Elektronik skydes ind imellem stikdåsen og varmepumpen, så jeg kan følge med i forbruget live. Desuden gemmer denne måler forbruges op til ½ år tilbage i tiden til udlæsning på computeren fra et 32Gb SDHC kort. Jeg kan så i et excelark se mit forbrug minut for minut - indtil videre desværre uden samtidig udendørstemperaturangivelse.

Status pr. 2. marts 2014, efter at varmepumpen har været i gang siden 6. november. Det har været en usædvanlig mild vinter, jeg vil sige der har været en 14-dages periode med frost, ellers har temperaturerne ligget over frysepunktet. Varmepumpen alene har i den periode forbrugt 800 Kwh. Vi har kun brugt brændeovnen ganske få dage i perioden, så vi har stadig brænde til en fuld sæson liggende.

Ny status pr. 23. juli 2014: 953 kWh forbrugt i løbet af vinteren, så der er altså brugt 153 kWh siden 2. marts 2014.

Status pr. 25. juli 2014: Vi har d.d. produceret 800 kWh mere end vi brugte på samme tid sidste år. 2013-2014 var som bekendt en mild vinter, så vi har 800 kWh til at modstå en hård vinter med. Det burde være rigeligt. Hvis vinteren i første del af 2014 havde været med vedvarende hård frost, havde overskudet naturligvis været mindre - eller måske endda været underskud.

Men det lader til at 2000 kWh kan erstatte 5 tons træ.


Fra uge 43 bestemmer vi os for - i modsætning til sidste vinter - at lade varmepumpen køre i døgndrift denne vinter. Vi har via vores solceller lånt elselskabet 2.000kW i løbet af årets første 9 måneder, så der er lidt at rutte med resten af året. Vi giiider ikke have 60 (tror jeg det er) øre pr. kW af elselskabet - så hellere varme hytten op med dem. Oktober er mild, så det starter godt.

 
 
 
 
Back to content | Back to main menu