VW´s OBD-stik - Camping og bil

Search
Go to content

Main menu:

VW´s OBD-stik

Enhver moderne bil har et lovbestemt stik til at læse data ud fra bilen. VW-ejere kender alle programmet VAGCOM, som i dag i forkortet form hedder VCDS. Man bruger det til at læse fejlkoder ud af bilen, disse bliver lagret i bilens computer og fejl fra igår - eller fra bilen forlod fabrikken kan læses ud indtil de bliver slettet.

Programmet Torque, som er et androidbaseret program, kan bruges til at læse data ud af OBD-stikket kontinuerligt. Disse kan udlæses på en Android-telefon. Ifølge nettet er det kun muligt at læse ud fra dieseler nyere end 2005, men det passer ikke helt. På min 2002 (modelår) Golf GTI TDI (diesel) kan der dog trækkes en smule oplysninger ud af.

Læsningen fra OBD-stikket sker ved hjælp af en ELM-327 - en bluetooth baseret læser, som sender oplysningerne videre til telefonen. Det eneste man så skal sørge for er strøm til telefonen, da den bliver ret sulten efter dette, når man bruger BlueTooth delen af telefonen så meget. ELM-327´eren kan du købe på Ebay fra Kina til lidt over en hundredmand - men der er så ikke de store garantier for at den virker. Jeg har købt min hos Mr. Perfect her i Danmark og den fik jeg til at virke ret hurtigt.

Selve programmet Torque til installation på din telefon kan du købe på Google Play, den koster i skrivende stund (august 2012) kr. 25,95. Den fås også i en "lite" version, som er gratis. Jeg installerede pro-versionen med det samme.

Der er over ½ million Androidprogrammer - eller apps, som de kaldes i almindelig tale (det er en forkortelse for applications, som betyder noget i retning af hjælpeprogram). En af disse er Warning Lamps for VW - hvis du holder et sted uden instruktionsbogen i nærheden, kan du trykke dig frem til hvad lampen betyder på telefonen. Telefonen har du jo altid med. Man kan f.eks. også få VW-nyheder sendt direkte til telefonen.

 
 

Men tilbage til programmet torque. Det er muligt at dokumentere en køretur med den. Du sætter op hvilke målere du vil vise, det er med min bil begrænset til

- MAF (g/s
- GPS-retning (taget fra telefonen)
- Boost (bar)
- Kølevandstemperatur (Celcius)
- Load (hvor meget trykker man på speederen)
- Omdrejningstal
- Hvor mange HK bruger man
- GPS-hastighed
- OBD-hastighed
- Barometerstand (fra telefonen)
- Voltmeter
- Udendørstemperatur (mere præcis: Indsugningslufttemperatur
- km på literen
- GPS højde (fra telefonen)

Der er også på min bil mulighed for yderligere målere, som jeg dog ikke finder relevante.
Ud over at vise udsigten f.eks. ud af forruden v.h.a. telefonens kamera, så kan ruten også på et kort taget fra bilens gps (valgfrit).

"Målerne" kan have forskellig udformning efter eget ønske.

Jeg bruger Torque på en Samsung S3. Selv om telefonen kun er ganske få måneder gammel på verdensmarkedet, kører androidprogrammerne som de skal.

 
 
 
Back to content | Back to main menu